Следотпускарската депресия трае пет дни

Депресия след отпуск

След прекарването на няколко почивни дни в добра компания и на приятно място, мнозина от нас се връщат към работния делник с не толкова положителни емоции.

Защо обаче се получава така?

Защо с тръгването на работа ни обхваща неприятно и тягостно усещане и първите дни в офиса се превръщат в истински кошмар?

Почването на работа след една неангажираща почивка неизменно е съпроводено с депресия, която продължава около пет дни. Това показва ново изследване, в което са взели участие две хиляди британци.

Специалистите са констатирали, че на участниците в анкетата им трябват средно по пет дни да се настроят към обичайния си работен процес. Една десета от участниците в проучването споделят, че за такова сериозно превключване са им необходими поне десетина дни.

Депресия

Истината е, че липсата на концентрация след почивка е сред най-големите проблеми на повечето работещи британци. Близо една пета от тях признават, че след отпуск са доста разсеяни и допускат редица грешки в службата.

Шестнадесет на сто от хората не могат да се справят с крайните срокове. Един на всеки шестима пък предпочита да прекара време в социалните мрежи, докато се настрои за работния процес.

Любопитен е фактът, че по-голямата част от запитаните, прекаляват с похапването по време на следотпускарска депресия. Около три четвърти от британците споделят, че консумацията на вредна храна им помага да повдигнат настроението си и само една четвърт заявяват, че се стараят да се хранят здравословно след ваканция.

Специалистите припомнят, че следваканционната депресия е съвсем нормално състояние, което лесно може да бъде преборено. За целта преди започване на първия работен ден, станете по-рано от обикновеното, изпийте чаша енергизиращ фреш или топла напитка, обмислете спокойно нещата и преминете бавно към работния ритъм.

На работното място свършете първо по-простите задачи и след това се насочете към по-сложните и важни. По време на почивката поговорете с колегите си им разкажете как сте прекарали ваканцията си и им покажете снимки. Това със сигурност ще ви накара да забравите за първоначалното неприятно усещане.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати