Жените се справят по-трудно с проблемите на работа

Стрес

При рискови ситуации на работното място жените се справят по-трудно от мъжете, сочи ново проучване. Те се страхували и тревожели повече, което оказвало и отрицателно влияние върху изпълнението на възложените им задачите и справянето с проблемите.

Екип от университета в Станфорд, Калифорния представя своето проучване, обхващащо жени и мъже. Целта им била да разберат как рисковите ситуации на работното място, често свързани с физически или финансови пасиви, повишават тревожността у хората.

Първо изследователите заложили на онлайн експеримент, включващ американски граждани на възраст между 18–81 години. На всеки от тях е представян рисков и нерисков сценарий, въз основа на който те трябвало да опишат как биха се почувствали и как биха се справили.

Резултатите посочили, че при мъжете, без значение от сценария, тревожността е еднаква. При жените обаче имало разминавания. На тези, на които е даван рисков сценарий, тревожността била с 13.6 % по-висока, от тези, които имали нерисков такъв.

Работа

Екипът споменава и факта, че често неуспехът при жените според колегите им се дължи повече на некомпетентност, отколкото на лош късмет.

По-късно доброволците били подложени на различни игри и въпроси с нотка на стрес. Тук според резултатите, жените отново се оказали с няколко процента по-несигурни и изплашени.

Откритията на екипа поставят на съмнение способността и възможността на жените да постигат равенство на работното място. Фактът, че тревогата при тях надделява, оказва негативен ефект върху способността им правилно да извършват ежедневните си работни ангажименти.

Лидерът на проведеното изследване обяснява резултата, изтъквайки факта, че има по-малко на брой жени, които заемат лидерски позиции.

Препоръките на екипа са работодателите да съумяват да намаляват рисковите ситуации на работното място, не само заради благополучието на жените, но и за тяхното собствено благоденствие.

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати