Доказаните истини за човешкото поведение

Хора

Няколко психологически експеримента са доказали неоспорими факти за човешкото поведение. Повечето реакции и маниери на хората говорят много за техния характер.

Установено е, че хората са склонни да унижават другите, за да увеличат собствената си самооценка. Колкото повече един човек показва склонност да унижава друг, толкова по-несигурен е той в собствените си умения.

При един опит психолози са подложили доброволци на тест за интелигентност. На едната половина експертите показали отлични резултати от теста, а на другата – не толкова добри.

Хората с по-слаби резултати веднага изразили религиозни и национални предразсъдъци към хората с по-високи резултати. Чрез това унижение те се опитвали да запазят високата си самооценка.

Чрез предметите, с които се заобиколен един човек, може да се разбере и доколко той се опитва да се представи за сериозен и отговорен. Доказано е, че хората, които носят документите си в папка, се стараят да бъдат възприемани от останалите като отговорни хора.

Среща

Хората, които седят на по-твърди столове, са по-неотстъпчиви при преговори. Усещането за груба повърхност или материя предизвиква у хората усещане за трудности в междуличностните отношения.

Доказано е също, че когато един човек лъже, той избягва простите изречения. При тестове лъжците са показали и по-малка съобразителност в сравнение с по-искрените хора.

За повечето хора обаче искреността не е най-важният фактор при запознанство. 80% от хората обръщат по-голямо внимание на външния вид и по-точно на привлекателността на един човек, а не на неговата честност.

Експериментите са показали и че повечето хора съжаляват, когато са влели прибързано решение, дори ако резултатите в последствие ги устройват.

Не всички рискове се приемат по един и същ начин. Например един човек без страх може да скочи с парашут или с бънджи, но да се страхува да се противопостави на началника си.

А друг може с лекота да дресира тигри, но да се притеснява да заговори привлекателна жена.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати