Как да разпознаем нарцисите?

Егоцентризъм

Буквално преведен, терминът нарцисизъм означава любов към себе си. Нарцисите си приличат по това, че проявяват високо възхищение към себе си, заедно с вълни на егоцентризъм и егоизъм.

Учените намират въпроса До каква степен сте съгласни с твърдението: Аз съм нарцис за бърз и лесен начин за поставяне на диагнозата самовлюбен тип.

Изследователите смятат, че хората с нарцистично поведение не се харесват на околните, заради това че мисля само за себе си и своите интереси, и така стават по-малко полезни за другите. И намират разпознаването им за полезно, защото нарцисизмът според тях е проблем освен за отделните индивиди, но и за обществото.

Те допълват характеристиките на тези хора с поведение на липса на емпатия и невъзможност да разбират другите. Учените установили, че хората нарцисити по-често имат проблеми в интимно отношение и по-трудно успяват да поддържат дълга връзка. Също показват по-слаби междуличностни взаимоотношения и ниско просоциално поведение (липса на милост, щедрост и безкористност в действията).

Нарцис

Екипът тествал 2200 участници, на които били зададени серия от въпроси. Анализирайки данните в края на проучването, те установили, че всички нарцисисти биха могли да бъдат разобличени само с едни единствен въпрос: До каква степен сте съгласни с твърдението - Аз съм нарцис.

Ръководителят на екипа подчертава, че този въпрос не измества до момента провежданите въпросници, които предоставят и по-подробна информация. И въпреки това, ако едни тестове биха отегчили човек, отнемайки му средно 13.3 минути, то с отговорът само на един въпрос, се губят нищожните 20 секунди.

Също учените напомнят, че нарцисите се гордеят с този факт. И по тази причина за тях не би било проблем да си го признаят. Дори напротив, биха го обявили и публично. Според тях качествата на самовлюбените хора - нарцисите, не са негативни.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати