ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Кофеинът може да подобри дългосрочната памет

Кофеинът може да подобри дългосрочната памет

МаринаМарина
Джедай
46817
Пиене на кафе

Многобройни проучвания посочват кофеина като полезен за здравето на човека. Последни изследвания в тази област намират тази съставка като средство за повишаване на дългосрочната памет у хората.

Екипът учени, начело с д–р Даниел Борота подчертава, че кофеинът подобрява функцията на мозъка, а до каква степен повлиява паметта не е проучено в детайли. Заради което се надяват проучванията да продължат да се задълбочават.

В изследването били анализирани 160 доброволци на възраст между 18 и 30 години. На първия ден от проучването, на всички тях са били показани снимки с различни тематика.

Скоро след това в деня на всеки участник е давана таблетка кофеин, а на други таблетка с плацебо ефект.

На следващия ден са им били показани същите снимки, които те трябвало да определят като стари (видени вече), нови или подобни на видените от предходния ден.

кафе

Крайните резултати посочили, че участниците, приемали добавка кофеин са с по-добра памет, индентифицирайки по-добре снимките от другите участници, приемали плацебо.

Екипът смята, че кофеинът повлиява и блокира една молекула в мозъка – аденозин, която предпазва от нарушаване функцията на друга – норепинефрин. Последната е с доказан положителен ефект върху паметта.

Други доклади посочват още, че 200 мг кафе дневно подобрява дългосрочната памет на човека. Данните са от изследване приема на 100 мг и на 300 мг, като се оказало, че и двете стойности не променят способността на мозъка да запомня по-добре, както това се е случило с доза от 200 мг кофеин.

Много проучвания изтъкват кофеиновите напитки (кафе, чай, някои безалкохолни питиета) като средство за предпазване от развитие на заболявания на черния дроб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати