Обществото на анонимните шопингхолици

Шопингмания

Трудно може да ни мине през ума, че хората, които страдат от т.нар. шопингмания, имат нужда от лечение, точно както алкохолиците.

В Америка шопингхолията е изключително разпространен проблем. Дотолкова е завладял мозъците не само на жени, а и на мъже, че явлението е по-разпространено психическо разтройство дори и от депресията.

Именно затова за изпадналите в неволя поради прекалено и неконтролируемо харчене на пари са сформирали специално общество на анонимните длъжници.

Натрапчивата необходимост от пазаруване е дефинирана като психическо разстройство още преди 20 г. Зависимостта от обикаляне по магазините с цел всевъзможни покупки започва съвсем невинно – като шопингтур за удоволствие и отдих.

Шопинг

Всички дами знаят, че един нов чифт обувки например могат да ги накарат да възвърнат лъчезарното си настроение.

Проблемът е на лице, когато малките радости от пазаруване придобият размера на неконтролируемо и неразумно желание за придобивки. В този етап мозъкът се съсредоточава не върху притежанието на конкретна стока и вещ, а върху манията по самия момент на пазаруване.

Чувството, което възниква у шопингхолика е съизмеримо с наркозависимост – носи удовлетворение, облекчение, възбуда и предизвикателство.

Анонимните длъжници са различни. Някои харчат всеки ден, други по-рядко; някои купуват точно определени стоки като бижута, техника и т.н., а друга част просто пазаруват каквото им падне.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати