Мързеливците живеят по-малко

Мързел

За всеки е ясно, че липсата на всякаква физическа активност и като цяло заседналият живот вредят на здравето. Всъщност хората, които прекарват по-голямата част от деня си в седнало положение, съкращават живота си, показват резултатите от ново изследване.

Проучването е направено от учени от Каролинския институт в Швеция. Участниците, които са подбрани, са били хора с наднормени килограми и над 64-годишна възраст. Участниците, които са се подложили на изследването, са били 49 души, като всички те са имали много ниско ниво на физическа активност.

След началото на проучването учените разделят участниците на две отделни групи. Едната от групите продължава да живее същия заседнал живот, какъвто са имали до момента. Другата група, обаче, е подложена на физически натоварвания, които са продължили половин година.

Специалистите са правили изчисления на тренировката на участниците всеки ден, като са използвали крачкомер (педометър) и дневник. Крачкомерът записвал колко крачки са правили участниците всеки ден от тези шест месеца. В дневниците всички участници са попълвали въпросник ежедневно, като са отговаряли на въпроси – колко време са прекарали в седнало положение дневно, колко са били прави и др.

Разходка

За да не съкращаваме живота си, е необходимода прекарваме колкото се може по-малко време в седнало положение, сочат резултатите от проучването. Когато стоим прави, крайчетата на хромозомите, наричани още ДНК „капачките“ на хромозомите или теломери, се удължават.

Екипът на доктор Май-Лис Хелениус установява, че продължителното застояване скъсява теломерите, което пък се свързва с преждевременното остаряване, болестите и може да доведе до ранна смърт.

Всъщност съвременната медицина инвестира големи суми, за да успее да манипулира дължината им и да забави процеса на остаряване.

Изследването на шведските учени показва още, че спортуването няма връзка с дължината на теломерите. Според резултатите от проучването, времето, което възрастните хора прекарват в седнало положение, трябва да се намали.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари