ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Честваме Европейския ден на езиците

Честваме Европейския ден на езиците

Ръце

26-ти септември е обявен от Съвета на Европа за Европейски ден на езиците. Идеята на празника е да се стимулира изучаването на непознати езици в Европа.

По време на инициативата обществеността бива информирана за ползите от чуждите езици и доколко те допринасят за откриването на нови култури, както и за разбирателството между народите.

Насърчава се изучаването на чужди езици във всяка една възраст, защото то всякога би било от полза, а не само през ранните години на човек.

Днес повечето хора по света говорят поне два чужди езика. Изследователите все още се опитват да разгадаят защо на някои им е лесно да овладеят чужд език, а за други това се явява голяма трудност. Мнозина вярват, че това зависи от гените на човек, а други го считат дори за изкуство.

Европейският ден на езиците се чества от всички жители на Европа, без значение от това кой на какъв език се изразява. Езиковата пъстрота на Европа се увеличава с всяка изминала година.

Най-много хора, говорещи различни езици, пристигат на континента след двадесети век заради политическата и икономическата миграция.

Приятели

Най-новата информация сочи, че в Лондон се говори на 336 различни езика. В Германия освен немски език, е забележимо говоренето на турски. Във Франция и Швеция пък се чува често арабски.

Английският е най-изучаваният чужд език в 28-те държави от ЕС, сочат данни на Евростат за 2012 година. Английски език учат 97.1 процента от децата. Те са доста повече от учещите френски (34.1%), немски (22.1%) и испански (12.2%).

Важността на английския като чужд език в Европейския съюз се засвидетелства и от лидерството му в почти всички държави. У нас процентът на учещите английски е сравнително по-нисък–86.2 процента.

Френски език пък учат повече от половината младежи в Люксембург, Кипър, Румъния, Италия, Ирландия, Холандия и Португалия.

В България за 2012 година процентът им е 3.3. Почти половината деца в Люксембург, Дания, Полша, Холандия, Словакия учат немски. В България процентът е 7.9.

Многоезичието и езиковото разнообразие са част от ДНК-то на Европейския съюз. Европейският ден на езиците за пореден път иска да припомни на всички, че изучаването на езици е забавно и никога не е твърде късно да започнеш.

Езиците отварят безброй врати и винаги помагат в намирането на работа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
kaka
kaka
29.09.2014 16:45
г-жа мхм махай се х оффффф от аман
0
0
****
****
27.09.2014 19:52
Разбира са! Така всеки циганин може да пребивава в София колкото си иска, защото по принцип си знаят и цигански и български език. Докато управляващите нас по-бледите ни искат тъпи и незнаещи, защото нямат място за всички в столицата. А не може да се учи против такива тежки политически решения. Полиглота е водача(той е преводача) в съзнанието анимус. И е на нивото на анимата с име София, следва, че е неин мъж.

Мога от името на много незаслужено бедни(аз съм заслужено) да изкажа огромно БЛАГОДАРЪ на преводачите за отношението на света към тях, така, както са без гащи... И още куп други заключения на същата основа.
0
0