ezine.bg»Статии»Любопитно»Работещо Момиче»Честваме Световния ден за достоен труд

Честваме Световния ден за достоен труд

Световен ден за достоен труд

На 7-ми октомври честваме Световния ден за достоен труд. Той се отбелязва от 2008 година. Идеята за такъв ден е на Международната конфедерация на профсъюзите, а също и на синдикати от цял свят, които са категорични, че бедността по света може да се пребори, само като се осигурят достойни условия за труд на хората.

7-ми октомври е денят, в който синдикатите призовават за създаване на нова глобална икономика, в която хората да са на първо място.

Социалната справедливост е сред приоритетите на синдикатите. Според Европейската конфедерация на профсъюзите достойните условия за труд включват няколко основни принципа. Смята се, че трябва да бъдат затворени временните работни места, които вредят на здравето и застрашават живота на служителите.

На второ място се посочва, че трябва да бъде въведена по-добра организация на труда, да се създаде благоприятна работна атмосфера, да се осигури по-голям баланс между работата и личния живот на служителите. Европейската конфедерация на профсъюзите настоява постоянно да бъде предлагана възможност за обучение и развитие на уменията.

Иска се още на работниците да бъде предоставена силна законодателна защита, както и да се изгради система от социални грижи за европейците, сменящи работното си място всяка година.

Труд

Сред приоритетите на Европейската конфедерация на профсъюзите е насърчаване на социалния диалог и колективно договаряне при активното сътрудничество на социалните партньори в реформите на пазара на труда.

В последно време голяма част от семействата усетиха на гърба си последиците от безработицата, както и въвеждането на непълно работно време. Статистиката сочи, че милиард и двеста милиона човека живеят изключително бедно и в пълна мизерия.

На днешния ден синдикати от цял свят отново ще обединят задружно усилия и ще организират прояви, за да покажат, че преди всичко държат на достойните работни места и на зачитането на правата на служителите. Проявите ще са от различно естество и ще включват флаш мобове, демонстрации, кръгли маси и др.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати