ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Отбелязваме световния ден на донорството

Отбелязваме световния ден на донорството

Преглед

На 11 октомври се отбелязва Световния ден на донорството. В България за втора поредна година стартира Седмицата на донорството, като основна инициатива към световния ден.

От 11 до 19 октомври Агенцията по трансплантация и 20 пациентски и медицински организации организират събития в цялата страна, за да повишат информираността по въпросите на донорството и трансплантациите, както и да изкажат благодарност на близките на донорите.

В страната са регистрирани 943 човека, които чакат за трансплантация на орган. От трансплантация на стволови клетки имат нужда 100 човека. Двойките с репродуктивни проблеми в България са 145 000.

От началото на 2014 година в мозъчна смърт изпаднали 16 души, съобщава директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации доктор Марияна Симеонова пред Българското национално радио.

Операция

По нейни думи тази година са извършени 48 трансплантации на различни органи.

Симеонова добавя още, че е пълен мит информацията, че българите на даряват органите си.

„Не, не е така - българинът е дарител, лекарите ни са страхотни и самоотвержени. Моят извод е, че институциите не са на мястото си и не работят, за да създадат условия за информираност на хората – какво е донорството, какво е трансплантацията, какво е мозъчна смърт“ – заяви експертката.

До края на годината в България са планирани още 11 трансплантации на органи. По-голямата част от нуждаещите се ще получат орган от свой близък.

За други 16 българи се предвиждат трансплантации в чужбина.

Жена в Болница

Нуждата от донорски органи нараства с всяка година в световен план. Само в Европейския съюз над 61 000 души чакат за трансплантация, а всеки ден 12 от тях умират.

В България всяка година 200 души умират в очакване, като нови 300 влизат в листата на чакащите за орган.

Инициативата за Европейски ден на донорството е подета, за да информира обществото по проблемите на даряване на органи.

Изпълнителната агенция по трансплантации ще стартира редица събития, свързани с донорството и трансплантациите.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати