ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Сутиенът навърши 1 век

Сутиенът навърши 1 век

Сутиенът навърши 1 век

Тази година се навършват точно 100 години, откакто сутиенът е патентован от американската писателка и общественичка Мери Фелпс, като през 1914 година бельото е наречено държач за гърди.

Първият сутиен е бил ушит от две носни кърпички и панделка и е използван като алтернатива на популярния до 1912 година корсет. След изобретяването на сутиена, корсетите остават в миналото.

По случай 100-годишнината от патентоването на сутиена в германския град Франкфурт на Майн се открива изложба, наречена Body Talks.

Експозицията в Музея на комуникациите ще представи повече от 100 експоната - от старинни корсети, през източени конусовидни чашки като знаменития сутиен на Мадона до съвременните сутиени, които жените носят.

Първите сутиени започват да се произвеждат през 1912 година, но се патентоват 2 години по-късно. Производството на дамското бельо е стартирано от Зигмунд Линдауер, който преди това произвеждал дамски корсети.

Сутиенът навърши 1 век

Линдауер бил принуден да го създаде по лични причини - по време на сватбеното пътешествие с младата си съпруга той губел прекалено много време да се справи с катарамите на корсета ѝ.

Сутиени с различна форма съществували още в Древна Гърция. Жените си правели превръзки на гърдите от лен или вълна далеч преди да бъде измислен корсета.

През миналото столетие сутиените се превърнаха в символ на женското движение за свобода, еманципация и за равни права с мъжете.

Голяма част от дизайнерите казват, че няма грозни женски гърди, а има единствено неправилно неподбрани сутиени. Проучвания показват, че 95% от жените не носят правилния размер сутиен.

Ако сутиенът ви постоянно се размества и е необходимо да го оправяте с ръка, означава, че не носите правилния размер. Сутиенът не трябва да създава неудобство при носене, като причинява белези по кожата или дискомфорт.

Носенето на неправилен размер сутиени може да доведе до различни усложнения и неприятности. От една страна това са болките в раменете, гърба и кръста, разраняване на кожата от прекалено стегнати презрамки или твърди банели и дори увреждане на самия бюст.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати