Работното място стресира българите

Стрес

Проучване на КНСБ показва, че българите се чувстват най-стресирани от несигурността на работното им място. Данните показват, че 50 процента от работещите българи са стресирани.

Изследването е проведено във връзка с Европейската седмица по безопасност и здраве при работа, като е организирано от Европейската агенция по безопасност и здраве при работа и представено от КНСБ.

Крайните резултати показват, че 50% от нашенците редовно се чувстват стресирани на работното си място, а едва 7% от българите работят в спокойна и удовлетворяваща обстановка.

С най-висок риск от стрес е сферата на здравеопазването и образованието, заявява Слава Златанова от Федерацията по здравеопазване към КНСБ, като се позовава на допитване сред 95 акушерки и медицински сестри.

Болница

„Като потърпевши от физическо насилие са се заявили четири, две не са предприели нищо, една е споделила случая с колеги, а последната е докладвала случая на синдикалния председател. Но какви са последствията в свободен разговор. Те казват, че имат тревожни мисли и спомени за инцидента, станали са свръхчувствителни и предпазливи” – споделя Златанова.

82% от участниците в проучването са заявили, че са подложени на голям тормоз на работното си място, но съвсем малка част от тях са предприели някакви мерки срещу това, а едва 5% са се обърнали за подкрепа от работодателя.

Голяма част от българите не приемат насериозно нагрубяването от колеги и го подминават с безразличие.

Стрес в Работата

От КНСБ припомнят, че най-големият проводник на стрес е именно работното място и затова е важно да се изготвят мерки срещу премахване на стресиращите фактори в професионалната сфера.

Изследване, проведено по-рано тази година, показа, че 40% от българите се разболяват заради стресиращата обстановка на работното място. Мащабното проучване обхвана всички сектори в страната.

В проучването се включиха 200 000 работещи, като най-честите оплаквания бяха умора, болка в гърба и крайниците, често главоболие, проблеми със зрението и слуха.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари