Клюкарстването подобрява самочувствието ни

Клюкарстване

Непрестанното говорене по адрес на другите никога не се е възприемало добре. Клюкарстването обаче може да бъде полезно за самочувствието ни, сочи ново изследване, цитирано от западни медии.

Причината за това се крие във факта, че когато разпространяваме информация за другите, обикновено се сравняваме с тях и нерядко изтъкваме собствените си положителни качества.

Клюкарството си е вид самоанализ, убедени са още учените.

Изследването на специалисти по социална психология сочи, че клюките намират такова голямо място в обществото ни, понеже хората имат неистово желание да разберат кога останалите са преживели успех и кога падение.

Резултатите от проведеното изследване показват още, че негативните клюки по чужд адрес подобряват самочувствието, но положителните не ни действат добре, тъй като подкопават увереността ни.

Всъщност ползите от клюките и преди са били разглеждани от учените. Някои специалисти например твърдят, че говоренето по чужд адрес ни помага да се освободим от стреса.

Клюки

Според учените се получава така понеже, когато слушаме лоши новини за останалите, ние си даваме сметка колко по-приятен е собственият ни живот.

Ако разбереш, че гаджето на приятелката ти я е напуснало, започваш да цениш човека до себе си повече. Когато някой твой близък остане без работа, осъзнаваш, че твоята не е чак толкова лоша и поне има откъде да получаваш финанси.

Освен това клюките помагат да създадеш по-здрави контакти. Когато споделяш информация пред даден човек, той започва да те чувства по-близък и да ти отвръща със същото. Докато сте се усетили и вече сте първи приятели.

Клюкарстването е полза и защото ти помага да си свериш гледната точка. Когато не си сигурен в определена информация или дори в собствените си чувства, винаги можеш да споделиш пред свои приятели. Те или ще те поправят, или ще обогатят представата ти с нови факти.

Жените могат да пазят тайна само 32 минути и няма нищо чудно в това. Те просто са създадени да клюкарстват. Не можем да ги виним, понеже клюките като цяло влияят добре на женската психика и без тях дамите щяха да са изгубени, обясняват специалисти.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
****
****
26.10.2014 12:01
Глупости на търкалета са това което пишете със строг тон. Но понеже живота е пълен със лоши и глупави строги хора, то клюкарствайте тяхната информация..
0
0