ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Какво не знаем за пръстите на ръцете?

Какво не знаем за пръстите на ръцете?

МаринаМарина
Джедай
46819
Ръце
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл-14%
Качество без компромис:
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл
28.00 лв.
24.10 лв.
Виж ››

Нормално човек има две ръце с по пет пръста всяка. Разбира се, че има и заболявания, които променят вида на крайниците. Такова е макродактилията. Тя представлява вроден генетичен дефект, който се характеризира с по-големи размери на пръстите на ръцете или краката от нормалните за хората.

- Знаете ли, че върховете на пръстите притежават изобилие от сензорни рецептори, в сравнение с всички други области на човешкото тяло. И именно това ги прави изключително чувствителни към температурните колебания, влагата, налягането, вибрациите.

- И въпреки голямото разнообразие от движения, които могат да изпълняват пръстите, се оказва, че те всъщност се движат благодарение на мускули, разположени по дланта и предмишницата на ръката.

- Много е интересно как според нивото на тестостерон в организма на хората се определя дължината на безименния пръст и съответно степента на мъжественост при мъжете и жените. Налице са проучвания, посочващи, че успешните мъже са с по-дълги безименни пръсти. Също според редица учени децата с по-дълъг безименен пръст се справят по-добре с науки като математика и физика.

Пръсти

- Съществува и изобилие от традиции, свързани с пръстите, като например една такава в Индия. Там поверието гласи, че венчалната халка трябва да се носи на дясната ръка, защото така ще носи щастие на младото семейство. А на запад пръстенът се поставя на лявата, защото според техните вярвания вената на левия безименен пръст се свързва директно със сърцето и любовта ще е вечна.

- Всички сме гледали филми, където се изследват пръстови отпечатъци и фразата, че те са индивидуални и няма да има друг човек със същия рисунък. Оказва се обаче, че 1 на 100 милиона души могат да имат еднакви отпечатъци, били те близнаци или не. Също съществуват и хора, които нямат пръстови отпечатъци.

- И ако си мислите, че ноктите са си нокти, а косата - коса, не сте в грешка. Но те всъщност са изградени от едно и също вещество и реално ноктите са модифицирани косми. И нека бъде развенчан митът, че след смъртта космите и косата продължават на растат – това не е вярно, а просто кожата се дехидратира, свива и издърпва назад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest