ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Тъжната музика ни влияе положително

Тъжната музика ни влияе положително

Тъжна музика

В живота на всеки има моменти, когато не се чувства добре. Тогава едни се отдават на вкусна храна, други си пускат забавен филм, а трети слушат приятна музика. Кой стил музика обаче е най-подходящ за слушане, когато искаме да забравим за проблемите на работното място или у дома?

Според учените спокойствието и мирът в душата ни могат да се възвърнат, стига да послушаме тъжни песни. Разбира се, веднага ще се намерят хора, които да оспорят това твърдение.

Но резултатите от изследването на специалистите от Свободния университет в Берлин, в което са взели участие повече от 770 човека от всички краища на света, показват точно това, съобщават информационни агенции.

Вярно е, че много хора слушат тъжна музика и без да имат проблеми. Те си пускат някоя чувствена балада, защото точно този стил им допада най-много. Оказва се обаче, че мнозина слушат тъжни песни, тъй като по този начин по-лесно успяват да се справят с отрицателните си преживявания и с нещата, които ги терзаят.

Тъжната музика утешава и помага както на господата, така и на дамите да се почувстват по-спокойни и да изживеят мъката си. Тъжните песни не ни вглъбяват още повече в проблема, а ни позволяват да изживеем негативните чувства и да се справим с тях, без това да има големи последици, обясняват психолозите.

Музика

Голяма част от доброволците в изследването споделили, че когато са се чувствали зле, слушането на тъжна музика им се е отразявало отлично. Тя им давала цялостен емоционален тласък и повлиявала благоприятно настроението им.

Този стил музика разчувства хората. Предразполага ги да изживеят това, което се опитват да подтиснат. Може да се каже, че тъжните песни помагат на емоциите да избликнат по-лесно, тъй като карат хората да се замислят и да преоценят личните си преживявания, мисли и усещания, смятат специалистите.

По-старо изследване също показа благотворното влияние на тъжната музика върху човешката психика. Преди време японски учени доказаха, че тъжните песни ни зарежда положително и ни помага да се справим с проблемите си.

Макар и тъжната музика да се смята за трагична, тя всъщност не предизвика неприятни асоциация. Истината е, че такива песни настройват романтично, обясняват изследователите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
I love Rock music
I love Rock music
21.03.2015 22:10
Това е вярно,тъжната музика ме кара да се чувствам сякаш мога да се справя с всичко.Обичам я!!!Кара ме да се замисля.А понякога,когато се заслушам в текста,започвам да плача:-)
0
0