Лекувайте депресията и психозата с хип-хоп

Хип-хоп

Животът на хип-хоп изпълнителите никога не е даван за пример – те често са замесвани с наркотици, улични престрелки между отделните банди и т.н. Много често тези войни между изпълнителите са преувеличени, въпреки това животът на тези артисти никога не е приеман за здравословен или за добър пример за децата.

Оказва се, че независимо как живеят рапърите, тяхното творчество може да се окаже истински полезно за някои от феновете им.

Скорошно проучване разкри, че хип-хопът може да се окаже много полезна за психични състояния и депресия музика. Учени от Университета в Кеймбридж твърдят, че хип-хопът помага на хората чрез текстовете си.

В повечето от тях се говори за преодоляване на някакви трудности, за борба, а рапирането, от друга страна, действа като емоционален отдушник.

dmx

Зараждането на хип-хопа става през 70-те години – всичко започва в квартал на Ню Йорк – Южен Бронкс.

Постепенно този стил музика става изключително популярен, пише на Дейли телеграф. Специалисти от университетите в Оксфорд и Кеймбридж обясняват, че мрачната визия, която често се пресъздава от хип-хоп изпълнителите, всъщност лесно достига до хората, които смятат, че са в безнадеждно състояние.

Учените дори препоръчват две определени песни – това са Juicy на The Notorious BIG и The message на Grandmaster Flash & The Furious Five от 1982 година. Според психиатрите, първата песен може да се окаже особено поучителна и полезна за човек, защото в нея се пее за това как всички учители на лирическия герой са му казвали, че няма да успее с нищо в живота, но всъщност той е успял да ги опровергае.

Неврологът професор Беки Инкстер, която работи в Университета в Кеймбридж и е основател на социалната организация Хип-хоп сайк, смята, че слушането на подобна музика ще помогне значително на хората с психични заболявания.

Професор Инкстер обяснява, че и посланията, които носи хип-хоп музиката, могат да бъдат от полза за хората в депресия или някакъв друг подобен проблем.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари