ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Настроението ни зависи от походката

Настроението ни зависи от походката

Походка
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
Препоръчано за теб:
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
35.00 лв.
Виж ››

Грижата за външния вид не приключва само с хубавата и гладка кожа, направената прическа, грима и модерните дрехи. Грациозната походка също е съществена част от красивия външен вид.

Почти не се замисляме за нея, но походката е нещо, което околните веднага забелязват. Например, ако се движим изправени и със самочувствие, това веднага ще ни направи център на внимание.

Оказва се, че настроението ни зависи и от походката. Ако сме тъжни или нямаме тонус, не се чувстваме добре, раменете са отпуснати и погледът е загледан или надолу, или някъде в пространството.

Според ново проучване онези, чиито рамене са отпуснати напред и които пристъпват с по-малко движение на ръцете, са в лошо настроение – учените наричат това тъжна походка. Щастливата походка представлява енергично движение с изправени рамене, допълват специалисти.

Роби Уилямс

Изследователи са проучвали няколко човека – на всички участници са давани списъци с думи, между които е имало такива с позитивно и негативно значение. След това участниците са били помолени да започнат да се движат по пътека за бягане, а изследователите са наблюдавали позата на тялото, докато се движат участниците.

Всички хора са виждали походката си на екран, който е показвал очертанията на тялото – дали се движи наляво или надясно, в зависимост от това каква е походката – тъжна или щастлива. Специалистите, които са правили проучването, са искали от някои участници да изместят очертанията наляво или пък надясно.

Оказва се, че участниците в изследването изключително лесно са се поддали и са се научили да ходят по искания от тях начин. Проучването е продължило и след това упражнение – участниците са били помолени да запишат на лист всички думи, които са запомнили от списъка, който са видели по-рано.

Изследователите отбелязват, че онези, които са написали повече негативни думи, са имали и т.нар. тъжна походка – с приведени рамене напред. Специалистите подчертават, че този вид походка понижава настроението.

Изследването и резултатите от него са публикувани в Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry. Това не е първото подобно изследване – минало проучване твърдеше, че депресираните и щастливите хора имат коренно различни походки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest