Депресията лови повече властните жени, а не мъже

Стрес

Жените с власт са доста по-уязвими от депресивни състояния, за разлика от колеги мъже. Това се посочва в резултатите от скорошно проучване, което е дело на специалисти от САЩ.

За своето изследване, учените са изследвали 1300 представители на силния пол и 1500 дами – и двете групи са били на средна възраст и са живеели в щата Уисконсин.

Дамите, които имат право да регулират заплащането, да уволняват или назначават служители или с други думи жените с власт, проявявали по-чести симптоми на депресия, за разлика от жените без подобни права.

Водещ в екипа изследователи е професор Тетяна Пудровска, която е социолог от Тексаския университет. Тя потвърждава, че при мъже, които имат власт, подобни симптоми се забелязват много по-рядко.

Вероятната причина за тези резултати е това, че дамите, които имат повече власт на работното място и които действат с увереност, са оценявани от околните негативно. Това от своя страна предизвиква в жените хроничен стрес.

Що се отнася до резултатите на мъжете, Пудровска обяснява, че на мъжете никога не им се налага да се борят с някакви стереотипи, както е при жените.

Депресия

Резултатите от проучването показват още, че дамите, които имат повече права на работното си място, са с по-високо образование от представителки на нежния пол на по-ниски позиции в работата.

Освен това дамите с престижни постове печелят повече пари и са по-задоволени от успехите си в живота, но пък психичното им здраве е в по-лошо състояние в сравнение с не толкова успелите финансово жени.

Това изследване е спонсорирано от Национален здравен институт в САЩ и през следващия месец ще бъде публикувано в научното списание “Journal of health and social behavior”.

Възможно е като причина за това, че жените са по-склонни към депресия, да се приеме и емоционалността им, която често бива изтъквана, като стане въпрос за висок пост в работата.

Често дамите са подценявани за по-престижни позиции в работата именно под претекст, че са твърде емоционални и ще им е трудно да вземат решения.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати