Перфектният ден започва с излежаване и работа от 10 часа

Излежаване

Започването на работа в по-късен час се оказва по-полезно от ранното ставане всяка сутрин. Това гласи проучване на учените от университета в Пенсилвания, а резултатите от него са публикувани във вестник Дейли мейл.

Повечето хора стават рано, за да ходят на работа. Затова и хроничното недоспиване лесно може да бъде избегнато, ако работодателите направят по-гъвкаво работно време. В изследването са участвали американски работници, които стават много рано за работа.

Учените са успели да докажат, че ако тези хора стават в по-късен час, това ще подобри значително здравословното им състояние. Ако започват работа само с един час по-късно, това ще им носи допълнителни 20 минути сън, установяват учените.

Проучването е продължило осем години, а участващите в него са били над 124 хиляди души.

В началото участниците са спали около шест часа преди началото на работния им ден – той е започвал в 6 часа сутринта. Постепенно режимът им бил променян и те отивали на работа между 9 и 10 часа – тогава работниците започнали да спят около 7.29 минути.

Работа

Недоспиващите работят с около 1.55 часа повече за седмица и 1.86 часа повече през почините и празнични дни, за разлика от хората, които се наспиват нормално.

Освен това те започват работа в по-ранен час и обикновено работят до по-късно, а по-голямата част от тях пътуват всеки ден до работното си място, подчертават учените от Пенсилвания.

Президентът на Американската академия по медицина на съня доктор Тимъти Моргънталер обяснява, че пълноценният седемчасов сън е изключително важен за добрата физическа, психическа и емоционална форма на човек.

Той допълва още, че няма никакво значение с какво се занимава човек – дали работи у дома или ходи на работа в някакъв офис например. Пълноценната почивка е изключително важна за здравето на всеки човек.

След подобна прогноза можем само да се надяваме, че работодателите ще се вслушат в съветите на пенсилванските учени и ще ни подарят още няколко часа сутрин.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати