Ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да преборим самотата?

Как да преборим самотата?

МаринаМарина
Джедай
4687
Самота

Самотата може да се открие във всеки човек, и всеки един поне веднъж в живота си се е чувствал самотен. Всеки поотделно усеща липсата на разбирателство, социални контакти, любов. Едни се чувстват по-уязвими и по-тъжни, изпадат в депресии.

Тези емоции се изживяват тежко, защото социалните контакти на човек изчезват, а той постепенно започва да се чувства изгубен. Завладян от мисли, че е нежелан, непотребен и живее в един лъжовен свят.

Причините, които могат да породят такива чувства на самота, могат да бъдат различни. За едни това е загубата на близък човек, раздяла с голямата любов, проблеми на работа, малтретиране в миналото или настоящето, отхвърляне от обществото и редица други. И за съжаление справянето със самотата не е никак лесна задача.

Първото нещо, което човек трябва да направи, е да си признае, че се чувства самотен. Да приеме нещата такива каквито са, за да има смелостта да продължи напред.

Така ще може да се изправи лице в лице срещу проблемите, и ще има куража да потърси помощ. Защото винаги ще се намери някой, който да протегне ръка на нуждаещия се.

Приятели

Изберете човек, на когото имате доверие. Споделете му своите страхове и проблеми, освободете душата си и поемете нов път в живота. За някои ще е по-лесно да посетят терапевт, някой абсолютно непознат, за да споделят без притеснение тревогите си.

Не се страхувайте, защото в противен случай промените няма да дойдат. Съдбата се отплаща на смелите и верни хора.

Разберете какво ще Ви развесели и не се колебайте да го направите. Създайте си нови приятелства, ако старите са Ви предали. Помнете, че хората са различни и по-добри.

Ако искате да промените обстановката, преместете се в друг град, сменете работата или жилището. Декорирайте дома си, за да се почувствате живи.

Водете си дневник, това понякога помага. Така ще разберете по-добре себе си, за да Ви разберат и околните. Не се затваряйте в себе си, бъдете открити, не се срамувайте, Вие сте човек със своите чувства и страхове, както всеки друг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest