ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Жените отказват цигарите лесно преди цикъл

Жените отказват цигарите лесно преди цикъл

Спиране на цигарите

Жените, които искат да спрат цигарите, могат най-лесно да се отърват от вредния навик преди цикъл, твърдят учени. Канадското изследване е публикувано във вестник „Дейли мейл“.

На пръв поглед проучването и заключенията на учените изглеждат доста смели – всяка жена знае, че преди менструация в нея се борят много хормони и комбинацията с никотинoвия глад никак не е съблазнителна.

Професор Адриана Мендрек, която работи в университета в Монреал, смята, че за жените най-трудно би било да спрат цигарите по време на фоликуларната фаза, която започва от първия ден на менструацията.

Учените проучвали 34 жени и мъже – всички участници са пушили повече от 15 цигари на ден. Направените изследвания са установили, че на дамите им е по-трудно да се откажат от тютюнопушенето, заради месечния цикъл.

За да имат истински успех в тази задача, най-добре е да се откажат от цигарите след като мине овулацията – в този период шансовете са най-големи.

Тютюнопушене

Дамите, които са участвали в изследването, са сканирани в два различни етапа на цикъла – учените са отчели и какви са нивата на прогестерона и естрогена.

Добре познатият на всички пушачи никотинов глад е много по-силен във фоликуларната фаза на цикъла, обяснява професор Мендрек. Не е разумно да се започват антиникотинови терапии точно в този период, категорична е Мендрек.

Канадските учени са провели изследвания и с гризачи. Оказва се, че женските мишки по-трудно загърбват никотиновия навик в сравнение с мъжките. Женските били готови да работят повече от мъжките гризачи за една доза.

Според други специалисти пушачите най-много искат да спрат цигарите, когато цените им започнат да се покачват. Много от пушачите твърдят, че искат да се откажат от този вреден навик, но като че ли чакат нещо извънредно да се случи и да ги накара да предприемат тази стъпка.

Един от основните митове при отказването на цигарите е, че спирането им трябва да се случи постепенно, защото рязкото отказване може да стресира организма и човек да получи психични проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати