Мислете за бившия, за да се възстановите от раздялата

Раздяла

Изследване на американската психоложка Грейс Ларсън напълно отрече съветите, в които се казва да забравим за бившата си половинка, ако искаме да се възстановим по-бързо от раздялата.

Оказа се, че трябва да се прилага точно обраният метод – анализирането и мислите за бившия партньор ще ни помогнат много по-резултатно да се възстановим от любовната мъка.

Ларсън е социален психолог и е прекарала години в изследването на психологическите ефекти върху поведението на хората след любовни раздели и разводи.

Експертката е разгледала в детайли това, което помага на хората да преодолеят срива на любовните взаимоотношения, и това, което им пречи да го направят.

Разбито Сърце

При експериментите си Грейс Ларсън е използвала 210 участници, повечето от които били жени, преживели наскоро тежка раздяла. Доброволците били разделени на две групи.

По-голямата част от анкетираните са имали връзки между година и половина и две години. А краят на връзките им е настъпил около 6 месеца преди началото на изследването.

Едната от групите се е срещала с психолог 4 пъти през седмицата, където подробно разказвали за емоциите си след раздялата. Освен това те водили личен дневник, в който описвали и анализирали чувствата си.

Втората група са попълнили само две анкети – в началото и в края на изследването, като се придържали към съветите за по-скоростно забравяне на бившата половинка.

Тъжно Момиче

Девет седмици след края на изследването резултатите показали, че групата, която споделяла чувствата си след раздялата и анализирали връзката си с бившия партньор, са много по-готови да продължат напред, отколкото групата, която не е говорила за любовната мъка.

В крайния си извод психоложката казва, че обективният поглед върху миналото е най-сигурния метод, за да се освободим от болезнените спомени.

Трябва да се мисли за раздялата, заради което е препоръчително да споделяме чувствата си с някой приятел и да си водим дневник, в който да анализираме това, което чувстваме.

Рейтинг

5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати