ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Спите през целия уикенд - ще затлъстеете!

Спите през целия уикенд - ще затлъстеете!

Спане

Оказва се, че от обичайното поспиване до обяд през уикендите се пълнее. До такъв извод достигнаха британски учени.

Дори и да не се приемат излишни калории, от по-дългото излежаване през почивните дни биологичният часовник се обърква. Всеки човек си изгражда модели на сън. Нарушаването им през уикенда влие негативно на организма.

Изследването е направено от експертите от Британския съвет за медицински изследвания. Учените сравнили ефекта от преспиването с разликите в часовите пояси при презокеански полет. Затова и са решили да нарекат феномена социален джетлег.

Полетите със самолет обаче предизвикват временни проблеми с метаболизма, докато успиването през почивните дни обикновено е хронично и затова може да доведе до по-сериозни последици.

За да докажат твърдението си, експертите провеждат експеримент, в който вземат участие 800 човека. При началото на научния опит на всеки участник са измерени теглото и биомаркери за възпаление и диабет в кръвта.

Събуждане

След период от две седмици, в които данните били внимателно следени, резултатите от наблюдението били сравнени с отговорите на участниците за навиците им за сън. Както и било първоначалното очакване, резултатите показали, че хората, които обичали да си поспиват повече през почивните дни, са наддали в теглото си.

Установено е, че ако има разлика от два часа в продължителността на съня през работната седмица и през почивните дни, рискът от по-висок индекс на телесната маса и покачване на биомаркерите за диабет и възпаление се увеличава.

Въпреки явните резултати авторите на изследването все още не могат да открият точните причини за феномена. Хипотезите са, че успиването нарушава здравословни навици в храненето и движението.

Учените препоръчват няколко лесни за изпълнение съвета срещу преспиването. През почивните дни не трябва да се прекалява с кафето. Добре е да се избягва в следобедните часове, ако е възможно. Полезна за организма ще е и 20-минутна гимнастика или разходки всеки ден, лека вечеря и успокояваща рутина преди лягане всяка вечер, като взимане на вана или леко четиво.

Срещу излишните килограми, добити от преспиване, помага и излагането на слънце, което дава повече енергия и човек не се чувства уморен на другата сутрин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати