ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Първото впечатление се създава от лицето

Първото впечатление се създава от лицето

Лице

Чертите на всяко човешко лице създават първото впечатление при запознанство, показва ново прочуване. Лицето може да влияе върху мнението на хората и дори да ви спаси от глоба за неправилно паркиране.

Крайните резултати от мащабното изследване са показали, че хората с V образни вежди и намръщени устни не вдъхват сигурност и стабилност при ново запознанство. Много по-симпатични са хората, чиито край на устните се извиват като усмивка.

Проучването било проведено като експеримент, в който на 609 служители било съобщено, че изпълнителният директор намалява заплатите с 15%. На една част от служителите към документа била изпратена и снимка на въпросния директор, където ъгълът на устните му наподобявали усмивка.

По-голямата част от анкетираните заявили, че имат доверие на началника си и смятат понижението на заплатите за справедливо.

Учените са категорични, че чертите на лицето влияят върху мнението, което създаваме за себе си, както и върху чувствата, които предизвикаме у непознатите.

Устните и усмивката са зоната на лицето, която отразява и нашата отзивчивост. Доказано е, че по-отзивчиви са хората, при които краят на устните се подвига нагоре.

Запознанство

За приятелски настроени се смятат хората, които имат широка усмивка, като колкото по-широка е усмивката, толкова по-приятелски е настроен съответният човек.

Чертите на лицето, по които се чете привлекателността, са очите и веждите. Като най-атрактивни се определят веждите с голямо разстояние помежду си, както и големите очи.

Лицето може да покаже и колко властна и доминираща натура е съответната личност. Нуждата от надмощие може да се определи от броя на типично мъжките лицеви характеристики – ясно изразена костна структура и по-издължено лице.

Всички тези характеристики хората ги усещат по интуитивен път т.е. не е нужно да го знаят предварително, за да се досетят кой човек е по-властен или по-отзивчив.

Според прочуването на всеки човек са му нужни около 10 секунди, за да си създаде първо впечатление, което оставя за цял живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати