ezine.bg»Статии»Любопитно»Иновации»Смартфоните вече правят тестове за ХИВ

Смартфоните вече правят тестове за ХИВ

Смартфон

Вече могат да се правят тестове за ХИВ и за сифилис със смартфон – към телефона ще се прикрепя нов аксесоар, който ще взема съвсем малко кръв, обясняват от Дигитал джърнъл. След това на устройството са му нужни около 15 минути и резултатите са готови.

Новият аксесоар е дело на специалисти от Колумбийския университет за инженерство и приложна наука. Малкият уред се закрепва за смартфона и се свързва със софтуера му с помощта на приложение. Устройството се захранва от батерията на телефона, обясняват изследователите – едно зареждане на Айфон тъч може да захрани 41 теста.

До този момент уредът не е пуснат на пазара, но от него са произведени около 100 бройки, които се използват върху пациенти в Руанда. Устройството е част от американската програма за намаляване на заболяванията, които се предават от майка на дете.

Апаратът е лек и удобен – той може да бъде носен постоянно, защото е съвсем малък, а освен това е и евтин в сравнение с други подобни устройства, обясняват още изобретателите.

Компанията DexCom Inc. пък пусна в продажба първия мобилен комплект, който може да провери нивото на кръвната захар. Американската компания получи разрешение от американските власти да започне да продава новото устройство.

Системата се нарича Dexcom Share и е съвместима с голяма част от смартфоните.

Комплектът съдържа датчик и приложение за телефона – датчикът се прикрепя към кожата и предава данни за нивото на глюкозата в кръвта. Приложението може да предава данни и отдалеч, стига да има интернет източник, посочват от компанията.

Всъщност на американския пазар има доста подобни приложения, които могат да измерват кръвната захар и да посочват какви са данните на смартфона. Те обаче не са получили разрешение от службата по контрол и качество на храните и лекарствата за продажба на територията на страната.

Одобрението на устройството Dexcom Share е чудесна новина за хората, които страдат от диабет – всеки, който иска да си закупи устройството, трябва да заплати 299 долара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати