Фейсбук носи същото удоволствие като секса

Социална мрежа

Невролози от Харвард стигнаха до заключението, че човешкият мозък изпитва еднакво силно удоволствие, както при правенето на секс, така и от разглеждането на публикации във Фейсбук.

С изследванията си учените показват, че социалните мрежи само за няколко години успяха да се изравнят с нуждите ни от храна, сън и сексуални контакти, като удовлетворяването им е важно, както е важно да се наспим и нахраним.

Когато сърфираме в интернет или по-специално отваряме Фейсбук, в мозъка ни постъпват сигнали, който наподобяват ефекта на допамина – хормонът на зависимостта, който ни кара да изпитваме удоволствие, все едно получаваме награда.

Подобно реакцията се е наблюдавала при хората, които са пристрастени към цигарите, наркотиците и алкохола. И макар че Фейсбук не вреди пагубно на нашето здраве, използването му се отразява на социалните ни умения.

Само между 30-40% от доброволците в проучването са заявили, че споделят личните си преживявания и интимни моменти със своите познати, когато се виждат лице в лице. Когато обаче са зад телефона или компютъра, процентът, който споделя случващото се около тях, надхвърля 80.

Селфи

Хората разкриват себе си с такова желание, тъй като за тях това е събитие с истинска стойност. Подобно на първичната наслада от хранене и секс – заявяват експертите от Харвард.

Фейсбук мотивира хората да споделят и разпространяват информация, но с течение на времето изследванията са категорични, че мрежата се превръща в силна зависимост, с която в бъдеще ще се налага да се борим.

На първо място, експертите съветват да приемате социалните мрежи като забавление, а не да ги превръщате в неизменна част от живота си. Това означава, че трябва да си взимаме почивка от Фейсбук, както си почиваме през уикендите от работа.

Важно е също да намерите сфера, която ще ви мотивира по-силно от виртуалното пространство – ново хоби, спорт или курс по чужд език, защото това ще ви кара да се забавлявате и извън мрежата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати