ezine.bg»Статии»Любопитно»Иновации»Какво се случва с Фейсбук профила след смъртта?

Какво се случва с Фейсбук профила след смъртта?

Социална мрежа

Какво се случва с Фейсбук профила след смъртта е въпрос, който едва ли някой нормален човек ще си зададе. От компанията на Зукербърг обаче са помислили и върху решаването на този проблем. От няколко месеца на американските абонати на социалната мрежа е предоставена възможността да определят какво да се случи с профила им, след като си отидат от този свят.

Фейсбук предоставя два варианта. Единият от тях, който според статистиката е по-разпространен, е профилът да бъде наследен от близък роднина на починалия. Наследникът получава обаче само при изрично съгласие, дадено приживе от починалия, правата върху снимките, както и да се публикуват съобщения от негово име.

Определеният наследник не получава абсолютно всички права върху профила. Новият собственик няма право да ръководи профила, както своя собствен, нито да чете личите съобщения на починалия. Отнето е и правото наследникът да свали файл от чуждия профил, съдържащ всички снимки и публикации от профила на починалия, както и друга информация.

Втората опция е далеч по-проста. След смъртта профилът бива автоматично заличен от мрежата. Експертите от компанията обясняват, че идеята на нововъведената опция е основно всички в листата с приятели на починалия собственик на профила да бъдат осведомени за случилото се.

Наскоро световните медии съобщиха, че най-старият потребител в социалната мрежа - гъркът Леонидас Панутсопулос, е починал. Дядото сърфира до последно във Фейсбук, макар че беше навършил преклонните 105 години. За кончината на Леонидас семейството съобщи от неговата лична страница в мрежата.

Тъй като в Европа все още няма опция профилът на даден потребител да бъде завещан, този на Леонидас Панутсопулос ще бъде изтрит, съобщиха още от семейството. Гръцкият дядо беше натрупал хиляди почитатели и последователи от цял свят, след като мрежата го бе обявила за най-стария реално регистриран потребител.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати