Хърватия въведе плажове според вкуса

Хърватия

С цел да привлекат повече туристи, властите в Хърватия възнамеряват да въведат тематични плажове. Идеята за това е разработена в университета в Риека.

Плажовете според вкуса е една от мерките в национална програма за управление и устройство на морските плажове, съобщава електронното издание на в. Ютарни лист.

Целта е гостите на адриатическата страна да имат по-голям избор и повече атракции, с които Хърватия да се превърне в още по-желана туристическа дестинация.

Експертите, разработили плана, са се стремели да избягат от образа на страната, налаган в последното десетилетие – слънце и море. Според тях още много държави могат да предложат подобни изкушения за туристите и то на значително по-ниски цени.

Първоначалният план бил плажовете в страната да се разделят на 12 категории. Впоследствие броят на категориите нараснал на 14. Всеки вид плаж е предвидено да отговаря на интересите на определена група от туристи.

Плаж

Така през следващите летни сезони гостите на адриатическата страна ще могат да избират между плажове за родители с деца, плажове специално за разходка, плажове за младежи. На последните ще бъдат организирани специални програми и концерти.

В останалите категории впечатление правят романтични плажове, плажове за спорт и отдих, плажове за сърфисти, за водолази, плажове за адреналин, нудистки плажове, плажове за кучета, за партита, екоплажове, плажове с културни програми и хотелски плажове.

Всяка крайбрежна община ще определя какъв плаж да има в близост до населените ѝ места. От хърватското министерство на туризма смятат, че по този начин ще насърчат и конкуренцията, което ще доведе до още по-добър продукт, който да бъде предлаган на гостите на балканската страна.

Проектът не предвижда допълнително пространствено преустройство, а само дава възможност за тематично оборудване на плажовете. Програмата ще се финансира от общините и от министерството на туризма.

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари