Честит 8-ми март, дами!

8-ми март

Най-красивият празник в календара е 8-ми март, защото тогава по-красивата част от човечеството по света отбелязват своя международен ден.

Започнал като борба срещу политическото и икономическо разделение, днес празникът е по-скоро официален повод, с който мъжете се отблагодаряват за вниманието, грижите и любовта, които получават от жените до тях.

Инициативата за ежегодното отбелязване на женския празник е подета от Американската социалистическа партия през 1909 година. От тогава до днес честването на 8 март е навлязло в календара на почти всички страни по света.

Като историческо събитие датата се свързва с първия масов протест на жени. На 8 март 1857 година шивачки от Ню Йорк се опълчват срещу абсурдните условия на труд и ниските заплати, които получават от предприятието.

Цветя

Бунтът на жените, борещи за равни условия на труд и заплащане, като при тези на мъжете, получава международен отзвук и солидарност.

Дамите получават свой празник, защото за разлика от мъжете те е трябвало да извоюват своите права. В миналото жените били принудени да изпълняват единствено ролите на майка и домакиня, като всяка друга социална ангажираност се смятала за неприемлива.

Жените нямали право да гласуват при политически избори, а първата страна, която разрешава това, е Нова Зеландия чак през 1893 година.

Днес световният ден на жената отбелязва и постиженията на дамите в политическата, икономическата и социалната сфера, без които съвремието ни би било доста по-примитивно.

Любопитен факт е, че двата най-високи коефициента на интелигентност, регистрирани при стандартен тест, принадлежат на жени.

Въпреки че не малко хора гледат на деня като на част от комунистическата идеология, празникът няма как да бъде отречен. Днес всички жени ще отпразнуват естествените си права на свобода и независимост, които техните предшественички не са имали.

На днешния ден всяка една дама трябва да получи цвете. А защо точно цветя? Защото още от древността цветята са свързвани с емоциите и позитивната страна на живота.

Ezine.bg ви пожелава Честит празник, дами! Бъдете здрави, пъстри, енергични и пълни с вдъхновение. Винаги търсете красотата и не спирайте да радвате любимите си хора.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари