ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Забраняват тютюнопушенето на лица под 21 г.

Забраняват тютюнопушенето на лица под 21 г.

Тийнейджъри

Експерти от Института по медицина във Вашингтон смятат, че ако тютюнопушенето на лица под 21 години се забрани, това ще намали съществено пушачите в световен мащаб.

Специалистите са на мнение, че ако правителствата на няколко държави подкрепят въвеждането на тази забрана, коварната зависимост от тютюна ще бъде спестена на много деца. Според специалистите резултатите ще са видими до 5 години след въвеждането на забраната и по този начин още държави могат да подкрепят инициативата.

Апелът на експертите е политиците от Съединените щати и Европейския съюз да подкрепят тяхната идея с конкретни мерки и нормативна уредба в най-скоро време.

Най-пагубен е ефектът на никотина върху човешкото тяло по време на тийнейджърските години. Това възпрепятства растежа и спомага за развитието на много опасни заболявания. За съжаление, точно и това е възрастта, когато децата започват да пушат. Докладът на Института по медицина показва, че основен мотив за започването на вредния навик е нуждата на децата да се чувстват по-зрели и одобрявани от връстниците си.

До 16-годишнината когнитивните способности, свързани с частите на мозъка, които отговарят за контрола на импулсите и отговорното вземане на решения, още не са добре развити. Експертите твърдят още, че рискът от започване на пушене е в много по-малка степен, мине ли се тази възраст. Тяхното изследване показа, че близо 90 процента от пушачите за запалили първата си цигара преди 16-та и годишнина.

Секретни документи, показани от хакери в общественото пространство, показаха наскоро, че в САЩ основна таргет група за тютюневите мега компании са младежите под 19-годишна възраст. Въпреки че индустрията за милиарди винаги е казвала в публичните си съобщения, че е твърдо против употребата на тютюн от деца.

Компаниите дори са стигнали до там, че за да изчистят до някаква степен името си, са започнали многомилионни кампании против тютюна. Въпреки това индустрията от години пуска на пазара цигари с вкусове, примамливи за децата като какао, плодове, напоени с ликьор, сироп, карамел и сушени плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest