Самотата е новата световна епидемия

Самота

Самотата е новата световна епидемия - за това алармираха учени от университета Бригъм Йънг чрез публикувания от тях доклад в авторитетното медицинско списание Пърпективс он Психолоджикъл Сайънс.

Според тях все по-разпространената социална изолация сред хората в по-развитите технически общества е по-голяма заплаха, отколкото затлъстяването, тютюнопушенето и употребата на алкохол.

Учените стигат в заключенията си още по-далеч. Те са на мнение, че социалните мрежи, отнемащи традиционния контакт и човешката близост, се явяват най-голямата опасност за хората от векове. За тях това явление е от епидемичен характер, сравнимо с масовите епидемии от миналото.

Учените анализирали медицинските данни на почти три милиона души на различна възраст и изяснили, че липсата на социални контакти представлява висок допълнителен риск за живота. Още по-стряскащ е изводът, че при връзката между изолацията и смъртността най-застрашени са младите хора.

Социални мрежи

Днес самотата печели терен и ние предсказваме в бъдеще възможна епидемия от самота, посочва водещият автор на изследването проф. Тим Смит. Ученият обяснява, че първата асоциация, която правим, чуем ли социална изолация, обикновено е грешна.

Един човек може да бъде заобиколен от много други хора и въпреки това да се чувства абсолютно изоставен, завършва той.

Регистрирани са вече случаи, при които хора прекарват прекалено много време във виртуалното пространство на социалните мрежи. Те постепенно престават да живеят в реалния свят, а си създават свой – с характерните за него собствени ценности и разбирания. Най-тъжното е, че те не осъзнават колко опасно за тях и близките е поведението им.

Постепенно такива хора губят уменията си да общуват с истински хора очи в очи и се самоотлъчват от обществото. Учените призоват да се вземат спешни мерки преди обществото да се разпадне, превръщайки се в свят от изолирани един от друг самотници.

Резултатите от изследването показват, че междуличностното общуване, атмосферата на доверие и емоционална връзка между хората влияят не само психически, но и физически на състоянието на човека.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
м.
м.
05.04.2015 09:53
Да се измисли спешно ваксина срещу социални мрежи!
2
0