Здравни безумия от миналото

Мозък

Медицинската наука е процес, развивал се във времето в течение на векове. Човечеството не се е събудило един ден със знанието как да лекува различните болести, мъчили хората. Напротив, необходими били много опити по метода проба –грешка, докато се намери точният лек. Точно и това лутане в тъмнината на незнанието е породило редица здравни безумия в миналото.

Ето и най-фрапиращите от тях:

Хероинът като средство срещу кашлица

Докато днес наркотиците са строго забранени и преследвани от закона, през XIX век личните лекари съвсем спокойно са изписвали хероин, морфин и канабис дори и за съвсем безобидни заболявания като кашлица, простуда и дори женска истерия.

Кокаин при растеж на зъбките

хероин

Друг типичен пример за здравните безумия от миналото, свързан с наркотиците, а леченията, предписвани на децата някога. Кокаинът е бил широко употребявано средство срещу колики и при растеж на млечните зъби при децата. Твърди наркотици са предписвани и на родители, чиито деца са прекалено палави. В Германия пък в аптеките се е продавал кокаин като средство за борба с морфинова зависимост!

Дупка в мозъка срещу „трудни” тийнейджъри

Едно от най-големите медицински безумия, прилагано дори и през втората половина на ХХ, век е лоботомията. Процедурата представлява механично увреждане на предната част на мозъка чрез пробиване с шило на две успоредни дупки над очите. Манипулациите се извършвали първоначално на пациенти в психиатричните клиники, защото се смятало, че те се успокоявали след тях.

Всичко се променя през втората половина на 40-те години на миналия век. Тогава лоботомията изживява своеобразен бум и бива прилагана върху хора с наркотична зависимост, хомосексуалисти, трудни тийнейджъри, срещу депресия и невроза. Повече от 100 хиляди човека са претърпели процедурата. Лоботомията престанала да се използва едва в началото на 60-те години.

Източването на кръвта на болния – универсалното лечение на древните

Кръвопускането е най-древното от медицинските безумия, допускани от човек. То се е практикувало още в Елада и Древен Египет. Хората са вярвали, че то може да излекува всичко, защото по този начин се източвала лошата, заразена кръв. Тази техника се използвала до края на XIX век.

Дупка в черепа срещу главоболие

В древността срещу епилептични припадъци, мигрена и обладаване от зли духове се е прилагала трепанацията. Процедурата представлява пробиването на малка дупка в черепа на човек. Интересен факт е, че лекуваните с този метод доживявали дълбока старост.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати