Аудиокнигите набират все по-голяма популярност

Аудиокниги

Помислете кога за последен път четохте книга – вероятно на нощното ви шкафче има една отворена и преполовена, но като че ли все не остава време да я довършите. След като осъзнаете колко дълго не сте чели, вероятно на ум ви идват хиляди извинения.

Казвате си, че имате твърде много работа, прибирате се изключително уморени, има прекалено малко време за почивка и достатъчно дейности за вършене през нея.

Ако нямате възможност да отделяте специално време на книгата, което тя впрочем заслужава, можете да започнете да си купувате аудиокниги. Те набират все по-голяма популярност – в САЩ за последните няколко години са се продали повече от един милиард подобни книги.

Само в тази минута, хиляди хора по целия свят си купуват аудиокнига, която имат намерение да изслушат на лаптопа, таблета, плейъра, телефона, а защо не и онлайн в мрежата.

Според почитателите на аудиокниги те са много по-удобни, защото могат да се слушат в колата, в автобуса, докато човек тренира или пазарува. С две думи – не е необходимо да се отделя специално време, което с работата и забързаното ежедневие си е дефицит.

Аудиокнигите толкова сериозно са завладели света, че вече има автори, които са решили да се специализират само в писането на книги в подобен аудиоформат. У нас до скоро тези книги бяха напълно непознати, но бързо започват да придобиват популярност.

Аудиокнига

Кое е важно за аудиокнигата?

Разбира се, от водещо значение е актьорският глас, който чете книгата. Този, който чете книгата, има доста сложна задача – той трябва да пресъздаде характера, атмосферата, посланията на творбата. Литературните качества на творбата също са от водеща значение. Не на последно място – важна е и звукозаписната техника.

Вече се прокрадват и въпроси дали аудиокнигата ще измести обикновената, тази на хартия. Това напомня на въпроса Ще измести ли мишката книжката? , както и на питането дали електронните четци ще направят по-малко популярни хартиените копия на книгите.

Без значение дали ще изберете да четете или да слушате книгите, не ги отричайте и не ги забравяйте. Каквито и нови технологии да завладеят света, книгата винаги ще бъде част от човека и човек винаги ще има нужда от нея.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати