Лъжите ни убиват бавно

Лъжи

Честото използване на лъжите в ежедневната комуникация вреди на здравето, доказаха учени от университета в Нотр Дам в щата Индиана доказаха.

Да, всички ние лъжем. Понякога казваме на приятелката си, че новата ѝ прическа е хубава, а тя не е, или пък доукрасяваме пред компания някои свои случки, надявайки се така да бъдем по-интересни за обкръжението ни.

Но имайте предвид, че така можете да навлечете куп неприятности на организма си, разказва д-р Анита Кели, професор по психология в университета в Нотр Дам в щата Индиана.

В стремежа си да докаже тезата си американският професор провел любопитен експеримент. В него се включили 110 човека, които били на възраст между 18 и 80 години. Участниците били разделени на две групи.

Едната била съставена от патологични лъжци, а другата - от хора, които говорили в повечето от времето си истина. За да установят кой към коя група принадлежи, всеки от участниците бил подложен на тест с полиграф, като по време на това му били задавани серия от неудобни въпроси.

Изследването продължило близо четири месеца. През това време всеки, включил се в експеримента, трябвало ежеседмично да се подлага на тест с полиграф. Учените следили до каква степен лъженето има връзка със здравните характеристики на отделните участници.

Главоболие

Отделно хората трябвало да попълват въпросници, където се изисквало информация за начина им на живот, навиците им и взаимоотношенията им с близки и приятели.

След края на експеримента анализът показал, че групата на честните има в пъти по-малко оплаквания, свързани със здравето в сравнение с групата на лъжците. Оплакванията на втората група били свързани освен с физически, и с психологически несгоди.

Изводът на д-р Кели и екипа ѝ е, че при лъжата в организма се отделя високо количество на кортизол. Това е основният причинител на стреса при хората. Отделно от това когато човек говори неистини, се повишава кръвното налягане, учестява се пулсът и се увеличава неспокойствието.

Високите нива на кортизол, причинени от лъжата, намаляват и броя на белите кръвни телца. Това, от своя страна, води до главоболие, репродуктивни проблеми и дори до болки в кръста, твърдят учените.

За да поддържаме една лъжа, трябва да отделим доста физическа и психическа енергия. Ако често послъгвате, то неминуемо сте изпитали поне няколко от висцералните ефекти на вредния навик, завършва д-р Кели.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати