Биоразтворима лепенка заздравява раните двойно по-бързо

Лепенка за рани

Нови биоразтворими лепенки ще помагат раните ни да заздравяват два пъти по-бързо, отколкото е възможно днес. Лепенките са дело на изобретателите от университета на щата Морелос, Мексико и Центъра за научни изследвания Юкатан.

За изработването на този нов материал учените са използвали кожни клетки (кератиноцити), които са вграждали в лепенката – специалистите отглеждали колонии клетки в лаборатория.

След това учените ги поставяли върху лепенката, която наподобява марля. Ако лепенката се приложи върху рана от изгаряне например, материалът ще достави клетките директно върху раната – ще се освободят протеини, които, от своя страна, ще стимулират кожния растеж.

Новата по рода си лепенка няма нужда да бъде сменяна, подчертават още специалистите, тъй като е биоразтворима.

Изобретателите са направили няколко теста с помощта на зайци и мишки. Животните са имали съвсем малки рани, а лепенките са ускорили процеса на оздравяване с 50 %. Следващата стъпка на учените е да направят тестове върху по-едри животни, за да може след това биоразтворимата лепенка да бъде тествана и върху хора.

Ако лепенките успеят да преминат успешно всички тестове, след време хората ще могат да се възстановяват много по-бързо от различни изгаряния и други рани, обобщават изобретателите.

Италиански учени пък са открили как може да се произвежда биоразтворима пластмаса – специалистите обясняват, че за целта се използват само отпадъчни земеделски продукти. След няколко години хората ще имат възможност да седят върху столове от ориз или пък спанак, заявяват учените от Италианския технологичен институт.

Идеята на изобретателите ще допринесе за решаването на глобалния проблем, свързан с пластмасовите и земеделски отпадъци. Анализатори от Томсън Ройтерс пък направили прогноза как ще изглежда светът след десетина години.

През 2025 година няма да има никакви опаковки от нефтопродукти и всичко ще бъде 100 % биоразтворимо на базата на целулоза, смятат експертите. Те са на мнение, че след десет години ще бъдат овладени болести като Алцхаймер, деменция и др.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати