ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да се държите с негативните хора

Как да се държите с негативните хора

Скандал

Всеки се е сблъсквал с хора, които непрекъснато се оплакват, критикуват другите или от най-малкото недоразумение създават големи драми. Това са т.нар енергийни вампири или негативно настроени личности.

Портретът на такава личност може да бъде описан и накратко. Освен че непрекъснато се оплаква от това, което му се случва, той се чувства изцяло подвластен на обстоятелствата и отказва да поеме отговорност за събитията в живота си.

Негативните хора непрекъснато критикуват околните, а критиките им често са критики към тяхното собствено поведение. В речта им се забелязва силна честота на думите ужасно, отвратително, идиотско и други подобни.

Негативно настроените хора могат да повлияят и на нашата нагласа, заради което експертите по психология дават няколко основни насоки, които трябва да прилагаме към поведението си при сблъсък с негативизъм.

1. Не слушайте безкрайни оплаквания – някои хора могат дни наред да разказват за несгодите в живота си без да си дават сметка, че по този начин натоварват и вашата психика.

Проблеми

Ако разговорът се поддържа само от събеседникът ви и основната тема е за липсата му на късмет, дистанцирайте се и се старайте за напред да не общувате често с този човек.

2. Не влизайте в спорове за дребни неща - научете се да контролирате емоциите си и избягвайте да спорите за дребни и всекидневни неща, дори когато ви провокират.

В противен случай и вие ще паднете в капана на негативизма и ще си създадете ненужно напрежение. Стремете се да запазите доброто си настроение, ненарушено от груби коментари и забележки.

3. Запазете позитивизма си – никога не се оставяйте на негативното влияние, а винаги търсете положителния изход от всяка една ситуация. С ведрия си поглед може да заразите и останалите и да им повлияете за по-приятния поглед на живота.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати