ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Топ съветите на психолози за емоционално здраве

Топ съветите на психолози за емоционално здраве

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k146
Емоционално здраве
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
Препоръчано за теб:
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
35.00 лв.
Виж ››

Според психолозите има няколко основни метода, които са терапевтичен начин за поддържането на емоционалното здраве, което е не по-малко важно от физиологичното.

Носете цветни дрехи

Цветните дрехи създават ведро настроение. Макар и клише, този метод наистина работи и е доказано, че по-цветните хора са по-контактни, усмихнати и доволни от живота си.

Хората, които често се обличат предимно с черни дрехи, страдат от т.нар. травма на отхвърления. Те изпитват осъзнани или не страдания, които не са преодолени, и се стремят да създадат бариера между себе си и околния свят, давейки се в собствената си мъка.

Мислете положително

Човек не може да контролира това, което другите мислят или говорят за него, но може да контролира собствените си мисли и поведение, ако има желание за това.

Специалистите препоръчват да мислите по-често за мечтите си, отколкото за проблемите. Нека тревогите стигат до вашето съзнание, само ако сте склонни да търсите и изход от тях, а не единствено да си представяте възможен фатален изход от събитията.

Щастие

Озлоблението, омразата, гнева и завистта са типични за човешкото поведение емоции и не трябва да отричаме, ако ги изпитаме. Можем обаче, вместо да им се поддадем, да се борим срещу тях.

Намерете си хоби

Заниманието, което ни доставя най-голямо удоволствие, е истински отдушник за негативното. Дали ще четете книги или ще готвите, намерете за себе си хоби, което ще ви помага в поддържането на емоционалното здраве.

Заобиколете се с красиви вещи

Не е задължително красивото да е много скъпо. Намерете такива вещи, които ви зареждат с положителна енергия, щом ги погледнете, и ги поставете в дома или на роботното си място.

Не приемайте живота твърде сериозно

Смейте се повече и не се задълбавайте в нещата, които не ви харесват. Отпуснете се и не се вкопчвайте в това, което не върви така, както искате. Нашите грешки са начин да трупаме опит и шанс да опознаем себе си по-добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest