Най-големите пияници в САЩ по професии

Алкохол

Хората, заети с професии, в които се изисква упражняването на тежък физически труд, употребяват най-много алкохол, показва последно проучване на Министерството на здравеопазването в Съединените американски щати. Изследването е поръчано от федералното правителство като част от мащабна кампания за ограничаване на все по-разрастващия се проблем зад Океана със злоупотребата на алкохолни напитки.

Анализът на събраните в продължение на две години данни е показал, че миньорите и строителните работници пият 5 пъти повече от представителите на другите професии. Близо 20 процента от работещите в мините и 17 процента от заетите в строителния бранш посягат към чашката до степен, вредяща на здравето им.

На трето място в непрестижната класация на пиянските професии намират място хората, заети в хотелския и ресторантьорския бизнес. При тях положението е още по-опасно, защото проучването е показало, че близо 1/5 от тях злоупотребяват и с тежки наркотични вещества.

Афинитет към дрогата проявяват и работещите като мениджъри. Повече от 20 процента от тях ползват леки наркотици, 12 процента са на ти с тежките наркотици, а 15 процента не могат без да употребяват алкохол. Анализаторите смятат, че това се дължи на високото ниво на стрес, на което са изложени управителите в условията на усилената конкуренция и състоянието на пазара.

Дрога

На дъното на класацията са професиите, употребяващи алкохол, са работещите в сферата на образованието и здравеопазването. Едва 5 процента от тях посягат към чашката. Зависимите от алкохола учители са 2 процента. На последно място в класацията са държавните чиновници. Те най-рядко посягат към наркотиците - едва 4.3 процента.

Според последно проучване на Световната здравна организация САЩ са на 28 място по употреба на алкохол в света със средно 13.2 литра алкохол на човек. България се подрежда в същата класация на 30 място с 12.4 литра изпит алкохол на човек годишно.

Челните места в класацията се заемат от Беларус със 17.5 литра, Молдова – средно по 16.8 литра алкохол годишно, следвана от Литва с 15.4 литра, Руската федерация – 15.1 литра, Румъния - 1.4 литра, Украйна – 13.9 литра, Андора – 13.8 литра, Унгария – 13.3 литра, Чехия – 13 литра и Словакия – също 13 литра.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати