ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Мъжете с високо IQ не изневеряват

Мъжете с високо IQ не изневеряват

Изневяра

Сякаш сме свикнали жените да приемаме изневярата на мъжа за нормално явление в съвместния ни живот. Мъжът е полигамен, няма как да противостои на природата и нито една жена не може да разчита, че най-близкият ѝ човек няма да се изкуши да посегне към друга, е постулат, който се приема и в най-модерните общества.

Статистиката показва, че в Европа около 40% от двойките не гледат на изневярата като повод за развод.

Не е задължително съпругът вече да не обича половинката си – просто е неудовлетворен по някакъв начин от сегашното положение. Обикновено това се случва, когато хората имат деца, изградили са живота си заедно и са улегнали. Мъжете обичат половинките си, но не знаят как да оправят проблемите, затова търсят странична връзка, която да запълни празнините.

Разбира се, темата с изневярата винаги ще е актуална и надали ще спре да вълнува женската част от обществото. Учени от Лондонското училище за икономика и политически науки (London School of Economics and Political Science) открили, че мъжете с високо IQ са по-моногамни и следователно по-малко склонни към предателство.

Според изследователите тези мъже придават по-голямо значение на сексуалната изключителност на партньорката си. Причината за този феномен е, че умниците се намират доста по-напред в еволюционното си развитие.

Което, от друга страна, напълно оборва тезата, че полигамността е вродено качество на силния пол. Просто по-глуповатите мъже имат по-елементарни и семпли очаквания от живота, които рядко са обвързани с емоционалност и духовна връзка с партньора.

Учените отбелязват, че връзка между женското ниво на интелигентност и лоялност към партньора не може да бъде намерена. Между другото, някои терапевти смятат, че изневярата може да спомогне за семейния живот.

За някои съпрузи аферата може да се превърне в дефибрилатор, който да заздрави връзката в семейството. По тяхно мнение, положителният момент на предателство е, че това е начин да отърси хората и да ги извади от инерцията на монотонния им досегашен живот.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати