Отгледаха лабораторни сперматозоиди

Сперматозоид

Френска компания може да е направила истински пробив в медицината – учените са успели да отгледат сперматозоиди в лаборатория. До този момент не е имало подобен успешен опит и ако по-нататъшните изследвания покажат, че методът е безопасен, новите по рода си сперматозоиди ще помогнат на много безплодни мъже.

Учените смятат да патентоват метода си през лятото на тази година, а дотогава да пазят информацията, която имат, в тайна.

Специалистите обясняват единствено, че са превърнали генетичен материал в напълно нормални сперматозоиди. От частния изследователски център в Лион – Калистем, съобщават, че до две години ще бъдат в състояние да направят клинични изследвания с хора.

В случай че този първи по рода си проект стане достатъчно популярен, от компанията, която финансира проекта, се надяват, че ще могат да лекуват по 50 хиляди пациенти за година. Ако това стане факт, компанията ще заеме монополно положение на пазара с предполагаем обем около 1.7 милиарда паунда или около 2.4 милиарда долара.

Френските изследователи обясняват, че са трансформирали основни мъжки зародишни клетки (сперматогони) в зрели сперматозоиди.

Технологията е успешна и съвсем скоро това ще се докаже и ин витро сперматозоидите ще се използват от хората, смята екипът от учени. Френските специалисти са много щастливи, защото подобно постижение ще бъде насочено към глобалния пазар и ще бъде от полза за изключително много хора.

Предстои да се направят още доста изследвания, като надеждите на учените е всички проучвания да минат успешно. Това откритие може да се окаже наистина полезно за десетките хиляди мъже по света, които не могат да произвеждат собствени сперматозоиди.

На този етап всичко покрай самото изследване се пази в тайна, а британски експерти вече изразиха своя скептицизъм за новото откритие.

Един от скептиците е експертът по мъжка фертилност от университета в Шефилд – професор Алън Пейси. Той смята, че подобни твърдения дават напразни надежди на двойките, които имат репродуктивни проблеми.

Преди да се потвърди, че тази френска технология всъщност е успешна, трябва да се направят много изследвания, допълва специалистът, а не е сигурно, че след тях технологията ще бъде одобрена.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари