Кои са най-търсените професии у нас?

Професии

От недостиг на ИТ персонал се оплакват родните работодатели. При попълването на позиции се срещат трудности още и заради дефицит на инженери и способни мениджъри. Това стана ясно от изследване за недостига на таланти на ManpowerGroup България.

Половината от работодателите у нас твърдят, че срещат затруднения при запълването на работни позиция точно заради липса на нужни кадри. Оказва се, че както през миналата година, така и сега все още е трудно в страната да се открият инженери, квалифицирани работници, мениджъри и ИТ специалисти.

През 2014 освен изброените професии са се търсели още счетоводители и финансисти, работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството, работници, търговски представители, лекари и други здравни професионалисти, техници.

През 2015 в класацията на 10-те най-търсени професии в България попадат още счетоводители и финансисти, шофьори, лекари и други здрави професионалисти, търговски представители, ръководители на проекти и работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството.

Както виждате, в класацията на десетте най-търсени професии от тази година година попадат цели седем длъжности, оказали се там и през 2014 година. Само по себе си това показва известно вълнение на пазара на труда. Без съмнение обаче раздвижването не е повлияло особено и работодателите все още издирват подобни кадри.

От своя страна, работодателите споделят, че липсата на ценни кадри се отразява отрицателно на техните проекти. За жалост, малцина от тях са изготвили план, чрез който да се справят с проблема.

Интервю за работа

Работодателите в страната заявяват, че недостигът на кадри оказва отрицателно влияние върху възможността да задоволят нуждите на своите клиенти. Така например 46 процента от тях отчитат спадаща иновативност и креативност в работата. 45 на сто пък са на мнение, че е налице намаляваща продуктивност сред служителите.

Според работодателите се срещат трудности при запълването на работни места, тъй като на кадрите им липсват технически умения и опит. По думите им много от тях не са забелязват специфичните за съответния отрасъл професионални умения.

От своя страна, специалистите коментират, че за да се развива пазарът на труда, трябва и работодателите, и служителите да променят своето мислене. Гъвкави и отворени към иновации трябва да са и двете страни.

Експертите подчертават също така, че отдавна техническите умения не са достатъчни за успешното намиране на работа, тъй като все повече се ценят качества като лоялност, точност, дисциплинираност и инициативност.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати