Франция забрани изхвърлянето на храна

Хранителни вериги

Френският общински съветник Араш Дерамбарш започна своеобразен поход срещу безобразното похабяване на храната. Съвестната кампания срещу безразсъдното пилеене на ценни хранителни продукти стана причина за появата на нов закон във Франция, с който хранителните търговски вериги се задължават да предоставят нежеланите от клиентите стоки за благотворителност. Сега Дерамбарш е още по-отдаден на кампанията си и се надява акцията да се популяризира на повече места.

Араш Дерамбарш е общински съветник от партията Различно право. Той е на мнение, че е скандално и дори абсурдно да се хвърля и хаби просто така храна, когато бедните, нетрудоспособни бездомни хора няма какво да ядат, съобщи Guardian.

За да се пребори с безразсъдното пилеене на хранителни продукти, Дерамбарш започна истински поход. Той убеди депутатите от страната да приемат законодателство, след като събра над двеста хиляди подписа в полза на каузата си. Подкрепа на петицията указаха дори популярни личности.

Така с помощта на закона се забранява на супермаркетите да изхвърлят хранителни стоки, чийто срок на годност следва да изчете в скоро време, както и съзнателно да бъдат повреждани тези продукти, така че да не могат да се ползват от бездомни хора.

Храна

Малката победа на Дерамбарш го ентусиазира още по-силно. Сега той желае да убеди колкото се може повече държави да последват примера на Франция.

Храната е основата на живота, елементарен фактор за съществуването ни, казва общинският съветник.

Дерамбарш разказва още, че заради своите виждания той е бил атакуван и обвиняван. Мнозина дори да си позволявали да го нарекат наивник. Въпреки това той е успял да стане местен съветник, тъй като силно иска да помогне на хората.

Може би е наивно да си загрижен за другите човешки същества, но аз знам какво означава да бъдеш гладен. Когато бях студент по право, живеех с около четиристотин евро на месец, след като си платя наема. Имах само едно нормално хранене на ден към 5 часа следобед, разказва още Дерамбарш.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари