Цигарите и алкохолът не пречат на служебните ни задължения

Цигари

Употребата на алкохолни напитки и тютюнопушенето не влияят на ефективността на служебните задължения, показва ново проучване. Специалистите, които са достигнали до този извод, работят в Кеймбридж – те са провели задълбочен анализ на навиците на над 21 хиляди британски служители.

Смятаните за пречка в работата навици като пиене и пушене всъщност не оказват абсолютно никакво влияние на работния процес, категорични са изследователите. За да се постигат нови висини в кариерата обаче, човек задължително трябва да си е отпочинал добре, посочва се в резултатите.

Изследваните служители, които са спели по шест и дори по-малко часа на нощ, били значително по-неефективни в работния процес за разлика от онези, които са имали седем часа сън, сочат резултатите.

Пагубно за развитието на колектива и за работата като цяло се оказват психическият тормоз и натискът, които шефовете налагат на служителите си заради изпълняването на нереалистични срокове.

Българско изследване посочва, че всеки втори български гражданин е страстен пушач – всяка пета българска жена и всеки втори мъж пушат цигари. Подобни данни са много тревожни, но специалистите предполагат, че след новото увеличение на цигарите повече хора ще се откажат от вредния навик.

Алкохол

Данните са на Националния статистически институт. За сравнение – през 1952 година към цигарите са били пристрастени едва 13.7 на сто от всички български граждани. През 2002 година този процент е бил 45. Специалистите обясняват, че по-често през деня пушат господата, които са на възраст между 25 и 44 години.

Стряскащи са и данните за тийнейджърите и младите хора – много голяма част от младите, които са между 15 и 24-годишни имат този вреден навик. Глобално проучване на тютюнопушенето посочва, че около 60 на сто от българските ученици са си дръпвали от цигара.

Особено фрапиращи са резултатите за децата – данните показват, че 21.2 на сто от децата под десет години вече са запалвали първата си цигара. Основната част от тях били момчета.

Сред възрастните има и такива, които си позволявали да запалят цигара само понякога – това са около девет процента от жените и 10 на сто от българските мъже.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати