Егоистите живеят с риск за здравето си

Егоист

Егоистите имат голямо самочувствие и трудно отделят поглед от себе си. Те са целеустремени само и единствено към своите нужди и цели. Това обаче крие сериозен риск за здравето им.

Изследователи от Държавния университет на Мичиган, САЩ, са открили странно съотношение между нивото на хормона кортизол - хормонът на стреса и наличието му в организма на нарцистично настроените хора.

Според психологът и ръководител на проучването д-р Сара Конрат, тенденцията все повече хора да живеят само за себе си, води до редица негативи за здравето им. Липсата на каквато и да било емпатия към заобикалящия ги свят, която ги кара да действат самовлюбено и егоистично, коства висока цена.

В проведения експеримент участие са взели 109 доброволци от различни възрастови групи. Учените са оценявали техните характер и поведение по няколко различни критерия – високомерие, правота, чувство за превъзходство, самовлюбеност и егоизъм.

На всеки от тях е предоставен дълъг въпросник, спрямо който изследователите да могат да анализират емоционалното им и здравословно състояние.

Нарцис

Резултатите били повече от интересни. Учените успели да докажат пряка връзка между нарцистичното поведение и високото кръвно налягане и лошия холестерол. Според д-р Конрат, егоистите са изложени на постоянно напрежение и стрес, трудно реагират на стресови ситуации и непрестанно изпитват вътрешна неудовлетвореност и несигурност.

При всички, които се оказали самовлюбени и с мнение за себе си, че винаги са прави, се оказало, че нивата на кортизол са много високи от тези на останалите. Повишаването на този хормон е реална предпоставка за развитие на редица сърдечно-съдови заболявания.

Сред интересните тенденции е и фактът, че към самовлюбеност и егоизъм по-склонни са мъжете. В повечето случаи е видно как тяхната самовлюбеност се отразява на работата на сърцето и сърдечно-съдовата система.

Лошото е, че в повечето случаи те дори не осъзнават собствената си позиция спрямо околния свят. Изследванията ще продължат, категорични са учените.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари