Преодоляване на безпокойствието с поза на увереност

Увереност

С лесна 2-минутна поза, наречена поза на победителя, можем бързо да преодолеем безпокойството, паниката и напрежението. Позата дава резултати, защото активира производството на тестостерон в организма.

Силното напрежение по правило провокира чувства на паника и безпокойство. Симптомите са добре познати на повечето хора – главоболие, безсъние и свиване на стомаха.

Проучванията показват, че българите са една от най-тревожните нации. Причините за емоционалните драми и несигурността на повечето ни сънародници са различни, но винаги водят към един и същ път – стрес и депресия.

Според мащабно проучване на американски университети, ако в трудна житейска ситуация човек реагира като победител, бързо може да пребори безпокойствието.

Изследванията са установили, че увереността ни се дължи на баланса между кортизол и тестостерон. Когато нивата на кортизол са по-високи, човек се чувства уязвим и стресиран, но когато нивата на тестостерон се повишат, мотивацията и самообладанието ни се възвръщат.

От проучването става ясно, че хората, застанали в поза на победител за 2 минути, са намалили нивото на кортизол в организма си с 25% и за сметка на това са увеличили тестостерона с 20%.

Поза на Увереност

Резултатите показват още, че ако стоите в позиция на подчинение само за няколко минути в стресова ситуация, тестостеронът рязко намалява, а кортизолът се увеличава, правейки ни по-нервни.

В напрегнати ситуации повечето хора заемат позата на подчинение, която се приема за естествена, защото човек се опитва да се защити от това, което го паникьосва. Ако вместо нея, застане в поза на победител, гарантирано може да повиши самочувствието си.

Позата е лесна и трябва да се приложи за не повече от 2 минути. За да се чувствате като победител, трябва да сте изправени и леко да разкрачите краката си, а ръцете трябва да се вдигнати нагоре във формата на буквата V.

В тази позиция гърдите ни са открити, което ни кара да се чувстваме по-уверени, за разлика от позицията на подчинения, при която ръцете ни са пред тялото, карайки ни да мислим по този начин, че сме в опасност.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 4 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари