Слънчевите очила са менте, ако са под 100 лв

Сергии с очила

Очилата, които си избираме, трябва да струват над 100 лева, ако искаме да си купим нещо качествено – всичко под тази сума е менте, твърдят експертите в бранша. Според тях никой няма да оцени като качествени продукти на по-малка цена.

През този сезон слънчевите очила са изключително търсени – цената им се определя от няколко фактора. Това са степента на защита, която имат, моделът, марката и, не на последно място, качеството на стъклата. Поради сериозния интерес на хората към слънчевите очила през топлите сезони от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор са започнали проверка.

До момента огледите, които правят експертите, показват, че на пазара могат да се намерят от много евтини очила до такива, които не всеки би могъл да си позволи. Цените варират от 5 лева до трицифрени суми. В това няма нещо изненадващо – сергиите с очила са често срещани в градовете и по курортите. Обикновено там очилата са с доста по-ниски цени, отколкото в оптиките, но, оказва се, те са и по-малко качествени.

Специалистите напомнят, че не само цената трябва да бъде проверявана при покупката на очила – маркировката, която имат, трябва да бъде задължително на български език. Всеки чифт очила задължително трябва да има свой т.нар. паспорт, а в него се вписват всякакви данни за модела. Това обясняват проверяващите от агенцията, обикаляйки оптиките и сергиите по булевард Витоша, София.

Как да разбираме каква защита ни осигурява моделът, който сме си избрали? На всеки чифт очила трябва да има номер от 1 до 4, който показва съответно до каква степен ще ни защитават тези очила. За всекидневна употреба се препоръчват очила с номер три. Това обяснява експертът Вася Миланова.

Слънчеви очила

Такива очила имат много висока степен на предпазване, но не прекалено, обяснява специалистът, както е например с очила с номер 4. Те са с много голямо затъмнение на стъклата и не се препоръчват за шофиране, допълва още експертът. Ако тези неща са наред, съвсем спокойно можем да си купим избрания чифт – до момента проверката показва, че в оптиките се продават достатъчно качествени продукти.

Окончателните резултати от проверката обаче ще станат ясни чак в края на седмицата – проверяващите инспектори се натъкнаха и на немалко нарушения. Ако в оптиките има всичко необходимо, то при сергиите с евтини очила нещата не стоят по този начин, обясняват експертите.

Очилата, които са изложени там, нямат никакви етикети с информация или номер на защита. Подобно нарушение предвижда санкция между 100 и 500 лева и разбира се изземане на продукта. Същите са санкциите, които очакват търговците на надуваеми плажни продукти, които не изпълняват нужните изисквания.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати