И ниските обувки могат да ни навредят

Сандали

В съзнанието на жените високите токчета, колкото и да са стилни, са най-големият причинител на проблеми, свързани с краката. Това се дължи на неестественото разположение на стъпалото, възможността за контузия и нарушеното кръвообращение.

Оказва се обаче, че ниските обувки могат също така да навредят. Това се дължи най-вече на факта, че когато се носят равни обувки, липсва опора на стъпалото. Освен това, когато човек носи равни обувки, започва да влачи краката си без дори да го осъзнава.

С това се променят позата и точката на тежестта на тялото. Всичките тези влияния, събрани накуп, създават напрежение в свода на стъпалото и причиняват редица проблеми. Тялото се отпуска. Това води до постепенно натрупване на напрежение в гръбнака и кръста. Допълнителна умора за ходилата създава и усещането за всяка неравност на пътя поради ниските подметки.

Действащите като амортисьори сухожилия се натоварват и започват болките в прасците и бедрата. Това неразположение има и своите последици върху тялото. Прекаленото ходене с равни обувки може да доведе до възпаление на стъпалото, крампи и проблеми с кръста.

Има няколко трика, които могат да бъдат направени, за да се избегнат неприятните последици от това.

Ниски обувки

Ортопедични стелки

Поставете в любимите си равни обувки ортопедични стелки. Те ще дадат опора на стъпалото и ще разпределят равномерно натрупващото се напрежение. Отделно от това, няма да усещате така осезаемо неравностите по пътя. Също така няма да се наложи да перете цялата обувка, а само стелката.

Преобувайте се в офиса

Ходете до работа с удобни обувки и се преобуйте в офиса. Това, че някой в автобуса или метрото ще ви погледне странно, не бива да е по-важно от това, че краката ви ще се чувстват комфортно.

Сменяйте обувките

Например можете да ходите три дена от седмицата с високи обувки, а четири – с ниски. Това ще предотврати преумората в краката и натрупването на напрежение в стъпалата.

Масаж с бирена бутилка

Полезен начин да облекчите стъпалата си след края на деня е като им направите масаж с бирена бутилка, която да търкаляте със стъпалото си напред-назад в продължение на 15 минути. Още в първите минути ще усетите разликата.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати