Защо жените живеят повече от мъжете?

Продължителност на живота

Краткият живот на мъжете им е „подарък” от природата, твърдят японски учени. Те доказват, че гените, които се наследяват по бащина линия, намаляват с една трета продължителността на живота. Това е доказал един прост експеримент, естествено, с лабораторни мишки.

Учените създали 13 мишки с променени гени. Мишките били създадени в епруветка. Специалистите по гени отделили неузрелите яйцеклетки от мишки на един ден. Те препрограмирали тези клетки така, че те да работят като гените на сперматозоизите и ги вкарали в неоплодотворените яйцеклетки на възрастни мишки с отстранено ядро.

След като тези яйцеклетки се превърнали в ембриони, ги присадили на сурогатни майки, които ги износили и родили малките мишчици. По този начин на бял свят се появили животинки от две женски, като в процеса на създаването им не участвала и една клетка от мъжкар!

Мъже

Заедно с тези 13 специални мишки учените отгледали и 13 нормални мишки, които се родили по естествен път от майка-мишка и баща-мишок. Оказало се, че дъщерите на женските мишки живели по 841 дни, а нормалните мишки – по 655 дни. Т.е. женските гени успели да удължат живота на мишките с почти 200 дни. Най-големият рекорд за нормална мишка е 996 дни живот. Една от мишките, родена от епруветка, умряла след 1045 дни.

Според учените такава съществена разлика в продължителността на живота се формира за сметка на потискането на активността на гена Rasgrf1 в организма на мишките, които имат две майки, вместо майка и баща.

Този ген се наследява по бащина линия и помага на зародиша да се развива. В организма на мишките, родени от епруветка, този ген бил пасивен. Според учените именно той е виновен за намаляване на живота на хората.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати