ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Кратка биография на Камен Донев

Кратка биография на Камен Донев

Камен Донев

Един от най-обичаните в последното десетилетие български актьори е Камен Донев. Освен със запомнящите се роли по театралните сцени в цялата страна, безспорният талант на Донев се изявява и в режисьорското, драматургичното и хореографското поприще.

Донев е роден в град Русе през 1971 година. Завършва Националната академия по театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) със специалност Актьорско майсторство през 1993 година. Негови учители и ментори са легендите на българското кино и театър професор Крикор Азарян и доцент Тодор Колев.

Веднага след академията Камен Донев става актьор в Театъра на Българската армия в София, където остава до 2009 година. Телевизионната му кариера започва през 2000 година, когато се включва в революционния за времето си проект на Теди Москов Улицата.

От този момент до днес талантливият актьор има за гърба си повече от 40 роли в театъра и киното, някои от които вече са станали емблематични за жанра си. Донев е написал повече от 30 драматургични творби. Реализирал е авторски постановки и хореография. Има участия в български и международни театрални фестивали.

През 2006 година Донев се впуска в друго поприще на изкуството. През ноември същата година той издава сборника си Всичко дотук - текстове за театър, кино и телевизия. Книгата събира голяма част от текстове, създадени през дългогодишното му творчество.

За повече от две десетилетия на сцената Донев е награждаван с много престижни награди от редица български и международни форуми.

За житейските си възгледи Донев разказва, че най-щастлив се чувства, когато работи в България. Определя себе си като весел човек, на който работата носи удоволствие.

Смята, че простотията, мързелът, завистта и чалгата убиват вдъхновението в България, а мехлемът срещу тях е познанието. За него иронията е най-висшето чувство на интелектуално удовлетворение.

Извън театъра Донев намира вдъхновение и разтуха във високите скорости, картинга и електронните игри.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати