ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Кратка биография на Мариус Куркински

Кратка биография на Мариус Куркински

Мариус Куркински
Снимка: Interviewto

Мариус Куркински от стъпването си на театралната сцена до днес безспорно се превърна в една от иконите на българския театър. В богатата си кариера той се е изявява успешно като кино актьор, режисьор и музикален изпълнител. Изпълненията му Ти ри ри рам, Стига бе и Пътуване в дует с Ирина Флорин са едни от най-големите музикални хитове, появили се в България през 90-те години на ХХ век.

Мариус Куркински е роден в Нови пазар през 1969 година под името Ивайло Стоянов. Още на 12-годишна възраст се включва в детското театрално студио към Драматичен театър - Варна, а след това в театър Щурче на братя Райкови.

Увлечението му към театъра прераства в кариера със завършването му на Националната академия по театрално и филмово изкуство със специалност Актьорско майсторство. Там Куркински учи в класа на големия Крикор Азарян. В академията актьорът завършва и кинорежисура при професор Георги Дюлгеров.

Псевдонима получава благодарение на големия си приятел Стефан Вълдобрев. Това става през 1993 година, когато казващият се все още Ивайло споделя на колегата си, че баща му е казвал като малък, че е трябвало да го кръстят Мариус Куркински, на името на баба му Мария и рода Куркински, към който семейството им принадлежи. Когато чува това, Вълдобрев го убеждава да започне да използва този псевдоним и така Ивайло Стоянов подписва първия си моноспектакъл с името Мариус Куркински.

Зад гърба си големият актьор има множество награди за актьорското си и постановъчно майсторство. Негови спектакли са гастролирали с успех в чужбина. Запазена марка са монологичните му театрални постановки.

През 1996 година Куркински се впуска в киното като заснема и режисира игралния филм Дневникът на един луд по едноименната повест на Николай Гогол. Филмът се приема добре както от публика, така и от критика и се представя успешно на няколко български и международни фестивала.

През 1997 година Мариус издава първия си и последен албум Любовна война, който е написан и продуциран от култовата група от 90-те години Тибетски сърца.

През март 2008 година Куркински издава на DVD моноспектакъла си Сътресение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати